Christer Aasheim, Håvard Stavenes, Stig H Anderson, Lars Engebretsen og Ben Clarsen har undersøkt hvor utbredt overbelastningsskader er blant norske guttehåndballspillere i alderen 16-18 år. Studien viser at overbelastningsskader har stor påvirkning på guttehåndballspillere sin deltagelse i trening og kamp, og at det kan være med på å forringe mulighetene for god spillerutvikling.
157 utøvere fra 10 ulike lag deltok i studien som gikk over 10 måneder i sesongen 2016-2017. Flesteparten av lagene hadde kvalifisert seg for Lerøyserien og i tillegg spilte mange av spillerne også seniorhåndball. 17% av spillerne spilte på tre lag, 55% på to lag og 28% på et lag. 10% av spillerne deltok i aldersbestemt landslagsaktivitet. Spillerne trente i gjennomsnitt 14 timer i uken hvor av 6 timer var håndballtrening, 4,5 timer styrketrening, 3 timer alternativ trening og 30 min med spilletid i kamp. Det var stor variasjon i ukentlig spilletid mellom spillerne, fra 0 til over 3 timer.
91% av spillerne opplevde problemer med overbelastningsskader i løpet av sesongen. Til en hver tid hadde 40% alle spillerne problemer med overbelastningsskader og 15% hadde så store utfordringer at de ikke kunne delta eller måtte redusere treningsbelastningen drastisk. Skulderskadeproblematikk var det hyppigst rapporterte problemområdet, mens kneskader hadde størst påvirkning på deltagelse i trening og kamp.
Overbelastningsskader oppstår når belastningen i trening eller kamp overgår spillerens evne til å hente seg inn igjen mellom trening og kamp i en gitt tidsperiode. Samtidig som ulike typer trening kan være med på å redusere risikoen for å bli skadet, er det umulig å redusere risikoen for overbelastningsskader uten å redusere eller balansere den totale trenings- og kampbelastningen. Selv om bare halvparten av den ukentlige trenings- og kampbelastningen til spillerne i studien var håndballspesifikk belastning var utøverne allikevel sterkt utsatt.
Derfor må tiltak for å redusere overbelastningsskader i håndball også fokusere på hvor mye og hardt vi trener, type trening, antall kamper og tiden mellom disse. I dette ligger et viktig ansvar for å utvikle mer treningsfaglig kompetanse om treningsplanlegging i håndball, balansere regionale og nasjonale kamptilbud, redusere antall kamper som spilles innenfor korte tidsrom og diskutere aldersgrensene for å spille seniorhåndball.